Alain Ducasse se pasa al vegetarianismo

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Ducasse posee 24 restaurantes por todo el mundo, entre ellos Le Jules Verne en la Torre Eiffel y el de Plaza Athénée. El célebre chef ha declarado que la nueva orientación de su cocina camina hacia el vegetarianismo inspirado por una preocupación por el medio ambiente.
“El planeta comenta, tiene recursos cada vez más escasos por lo que tenemos que consumir más éticamente y de una manera más justa”. El menú es pre-dominantemente vegetariano, aunque incluye mariscos en algunos platos y también algunos cortes de aves de corral y otras carnes. En lugar de carne, Ducasse nos propone sus nuevas creaciones como el arroz negro cocido al horno con mariscos, calamares y pulpos, o el rape a la mediterránea mezclada con quinua y mariscos.
Mientras que las natas han sido completamente eliminadas de los postres y el uso de la mantequilla y el azúcar se mantendrán al mínimo. El nuevo menú no es nada económico precisamente, diversos críticos gastronómicos han señalado que una comida en el Plaza Athénée es probable que costará aproximadamente 380 euros sin bebidas.
Ducasse no es el primer chef de renombre que se une a la nueva tendencia de la cocina verde y que limita el consumo de carne. Ya en 2001, su compatriota Alain Passard hizo un llamamiento similar convertir su restaurante de tres estrellas Michelin-L’Arpège principalmente vegetariana.

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Michelin-starred cook Alain Ducasse reopens Parisian restaurant by ditching duck, veal and steak for largely vegetarian dishes. As any vegetarian visiting Paris will know, the French do like their meat. Steak frites, côtes or rotis de boeuf (ribs or roast beef), foie de veau (veal liver) and canard (duck) in various forms are the staples of the country’s cuisine.
Now, however, one of the giants of gastronomy, the internationally celebrated French-born chef Alain Ducasse – the most Michelin-starred cook on the planet – is going against the culinary grain. His three-star restaurant at the luxury Plaza Athénée hotel will reopen after refurbishment on Monday with a largely organic produce menu. The chef has not gone as far as to declare his restaurant vegetarian – fish, seafood and some meat will still be served – but Ducasse has got what he calls «naturalité» (naturalness). «The planet has increasingly rare resources so we have to consume more ethically, more fairly,» he told AFP. New dishes include black rice cooked in the oven with shellfish, squid and octopus, Mediterranean fish with bulgur wheat in a tagine, and Anjou grown quinoa and seafood. Ducasse, who has restaurants around the world including Tokyo, New York and London (at the Dorchester hotel), and several in Paris including the Jules Verne in the Eiffel Tower, said the basic dishes would focus on «fish, cereal and vegetables … presented in an exceptional way». “It’s a new expression of contemporary French haute cuisine,» the company’s said. As French newspapers pointed out, however, eating naturally does not mean eating more frugally. The new menu will still set diners back 380 EUR, not including drinks.

www.alain-ducasse.com